sábado, 21 de marzo de 2020

10 cançons per a un confinament


És una veritat mundialment acceptada que la música amansa les feres. El bitxo que ens manté reclosos a casa és per tant, com tots els essers vius que poblen el nostre planeta, susceptible a reduir la seua ferocitat davant la programació de les cançons adequades. És eixe un concepte totalment científic que l’OMS hauria de tindre molt present a l’hora de buscar els remeis més adequats per a la pandèmia mundial actual. En tot cas jo vull plantejar la meua personal recepta per a fer front al Covid (Covit en valencià). La playlist que plantejaré a continuació està basada, més enllà de gustos personals, en possibles referències en lletres, missatges més o menys explícits, melodies o sons que guarden certa relació amb la situació que vivim que podríem definir com una “reclusió col·lectiva”, es a dir, tots i totes estem junts fent la mateixa cosa. Un concepte realment igualitari i que, vulguem o no, ens agermana dins un objectiu comú. Són moments de recolliment espiritual, bons dinars i grans sessions cinematogràfiques per a tots els públics on no pot faltar la música. Sempre des del respecte als malalts, les víctimes i les seues families.

Cadascú programem la nostra personal banda sonora per acompanyar uns moments de forçada d’introspecció, i també de festa boja que de tot es pot fer a casa i més encara en les balconades (aquells que les tinguen, es clar). En tot cas he escollit una sèrie de temes en funció de les lletres però també de les emocions que transmeten. Per suposat és tracta d’una selecció totalment subjectiva i dadaista, com no podia ser d’altra manera, sense més pretensions que aportar una mica de color musical. Play...


1.-El Hospital,  Alaska y los Pegamoides

Comencen amb un tema recorrent en estos casos i que també pretén ser un homenatge al personal sanitari, als malats, als transportistes i a totes les persones que ajuden a que el sistema de sanitat pública continue funcionant. “El Hospital” es un dels temes del grup referent de “la Movida” Alaska y los Pegamoides. Una mostra més de com es pot fer un poc broma en situacions d’aïllament a ritme del pop punk de la banda madrilenya que llancen lletres com: “encerrado en este hospital, tomando pentotal y sin poder hablar, entre tubos de goteo estoy viendo televisión, ya viene Sor Ivonne. Dicen que tendré que resistir pero yo quiero salir de aquí, dicen que quizás me salvaré, me curaré por fin”.  Una estrofa premonitòria que segur que tindrà fina feliç en el món real. 






2.-Pérdido en mi habitación, Mecano

Altre moment per al revival arriba amb “Pérdido en mi habitación” de Mecano. No cal fer massa cas al missatge postexistencialista de la cançó i sí aprofitar-la com a banda sonora per a redecorar l’h La llista continua amb “Cap parat” de les Júlia. La raó és senzilla, la motivació sensorial que aporta el tema és una bona banda sonora per a la introspecció personal. Tots hem tingut la sensació de no escoltar al del costat, al nostre entorn més immediat de no ser conscients del que passa al nostre voltant. “No es fàcil moure sistemes nerviosos, si està tot per l’aire...”, diu la lletra d’este tema d’harmonia senzillament electromagnètica.abitacle propi a ritme de tecno-pop. Boníssim el videoclip del tema amb els moviments espasmòdics del sistema de ball que va implementar el trio dels germans Cano.



3.-Cap parat, Júlia

La llista continua amb altres ritmes electròniques més moderns mitjançat el tema “Cap parat” de les alcoianes Júlia. La raó és senzilla, la motivació sensorial que aporta el tema és una bona banda sonora per a la introspecció personal. Tots hem tingut la sensació de no escoltar al del costat, al nostre entorn més immediat de no ser conscients del que passa al nostre voltant. “No es fàcil moure sistemes nerviosos, si està tot per l’aire...”, diu la lletra d’este tema d’harmonia senzillament electromagnètica.



4.-Vull que comprem una casa, Tardor

“Vull que comprem una casa, vull que omplim d’amor cadascun dels seus espais” és una de les estrofes de la cançó de Tardor que vull programar a continuació. Un tema inclòs en el disc Patraix, d’un dels barris emblemàtics i més populars de la ciutat de València. El pop rock fresc i jovial que proposa la seua música, alegra sempre qualsevol esperit i contagia ganes per viure, i ara que hi ha temps per fer-ho podem fer això que proposa la lletra de “Vull que comprem una casa”.   





5.-Romanç a la casalla, Svaters

I per agarrar forces en els moments presents que millor que “Romanç a la casalla” d’Svaters, la llegendària i precursora banda dels ritmes ska en valencià. Una bona copeta d’eixe emblema de les begudes espirituoses valencianes que “agrada joves i vell, alcaldes i regidors” con diu la cançó ajuda a fer fam i afrontar millor qualsevol eventualitat del confinament.



6.-Resistencia, Ska-p

Continuem amb altre veterà referent del mateix estil musical però d’àmbit estatal. Una paraula que s’ha convertit en emblema del confinament que vivim és “resistència”. Eixe es precisament el títol d’una de les cançons més populars d’Ska-p, una combativa banda que proclama en este tema que “somos la revolución, sí señor...”



7.-Si salimos de esta, Love of Lesvian

Tornem a canviar d’estil amb una cançó que començ l’adverbi “si” en format condicional, així sense titla, però acaba amb un rotund “Sí saldremos de esta!!!”. Un tema dels festivalers Love of Lesvian que sembla dissenyat per als moments que vivim i que obri el camí a l’esperança amb la frase amb que conclou el tema: “nadie más lo entenderá. Solo los que allí estuvieron, sonreirán”.





8.-Sobreviviré, Mónica Naranjo

“Tengo miedo, lo mismo que tú Y cada amanecer me derrumbo al ver la puta realidad”. Un plantejament certament pessimista entonat en la veu de Mónica Naranjo, que coincideix amb als moments de baixos i alts que comporta un confinament que acaba de començar i que pot ser molt dur per moments. Però la resistència és la vida i els humans estan dissenyats per a sobreviure davant situacions igual o més dures. La potència vocal de Mónica Naranjo és un estímul voluptuós que pot alçar moltes voluntats amb determinació.





9.-Resistiré, Duo Dinámico

Moment estel·lar per a punxar la cançó que s’ha convertit en l’himne de resistència davant el coronavirus. Una lletra rotunda, plena de sentiment i força per a cantar a ple pulmó que dona ànims només sentir-la: “resistiré para seguir viviendo. / Soportaré los golpes y jamás me rendiré. / Y aunque los sueños se me rompan en pedazos, / Resistiré, resistiré!!!” diu la lletra, composada pe Carlos Montoro i amb música de Manuel de la Calva que va ser incorporada al repertori del Duo Dinámico en la seua exitosa reaparició en 1988, convertida en la cançó més famosa del conjunt de la seua reaparició. De la Calva, un dels dos components del duet junt a Ramon Arcusa, cantava la cançó a les infermeres que l’atengueren durant el càncer que va patir i superar en 2007. Posteriorment, en 2017, el Duo Dinámico va cedir els drets de “Resistiré” a la Associació Espanyola de Lluita Contra el Càncer. Ara la seua cançó continua aportant forces per a fer front a l’aïllament i lluitar contra el maleït virus del destí.



10.-Gimme Shelter, The Rolling Stones

Ladies & gentlement... The Rolling Stones!!!!.... En la llista no podia faltar, i amb tots els honors, el clàssic “Gimme Shelter”, un tema oficialment dedicat a denunciars els horrors de la guerra del Vietnam, o “la guerra dels americans” com anomenen al conflicte al país asiàtic. La lletra recorda que “una tronada està amenaçant la meua vida hui (...) la guerra està a un tir de distància”. Estrofes vàlides per a esta època de crisi mundial causada per un enemic invisible però que almenys ha provocat la unió humana entorn una causa comuna. Els riffs inquietants que sinistrament deixa caure el incombustible Keith Richards construeixen un dels mites dels rock & roll molt vàlid per a temps d’apocalipsi com els que vivim, que amb els Stones com a banda sonora sempre es suporten molt millor. Que els diguen a Ses Sanàtiques Majestats que són un grup de risc...     

   


No hay comentarios:

Publicar un comentario